اخبار داخلی
ابلاغ دستورالعمل‌های معاونت گردشگری به سامانه‌های رزرو مراکز اقامتی

ابلاغ دستورالعمل‌های معاونت گردشگری به سامانه‌های رزرو مراکز اقامتی

به گزارش هتل نیوز ؛ مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری  در نامه‌های جداگانه به شرکت خدمات مسافرتی و گردشگری آرا جهان‌نوین گستر اطلس (اسنپ تریپ)، مرکز رزرواسیون هتل‌ها و اماکن اقامتی کشور (اقامت ۲۴)، شرکت خدمات مسافرت هوایی و گردشگری عرش تا فرش قاصدک کارمانیا، شرکت آرنیکا مهر کیش، شرکت خدمات مسافرتی و گردشگری سفرهای علی بابا و سایت اتاقک، توضیحات و هشدارهایی را درباره اجرای قوانین و مقررات رزرو اماکن اقامتی به آنان ابلاغ کرد. "یحیی نقی‌زاده محجوب" مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری در بخش هایی از این نامه نوشت ؛ هرگونه گران‌فروشی و فروش اقامت در سایت‌های رزرواسیون، بالاتر از نرخ مصوب ابلاغ شده به تاسیسات گردشگری، تحت هر عنوان ممنوع است. مشتریان در استفاده از خدمات جانبی تاسیسات گردشگری و تعیین مدت اقامت خود باید حق انتخاب داشته باشند و سایت رزرواسیون فارغ از اینکه مستقیما با واحد عقد قرارداد کرده و یا از طریق دفاتر خدمات سیاحتی و جهان‌گردی نسبت به تهیه بسته سفر اقدام می‌کند، مجاز نیست فروش اقامت را در قالب پکیچ خدماتی به مشتریان تحمیل کرده و یا شرط حداقل مدت اقامت را در سامانه خود اعمال کند. در صورت انصراف مسافر از سفر، سامانه فروش یا رزرواسیون باید در چهارچوب دستورالعمل ابطال رزرو و یا توافق‌نامه‌ای که قبل از واریز وجه به رویت و تائید مسافر رسیده است، در خصوص مرجوع کردن هزینه دریافتی با کسر کسورات تعیین شده ظرف مدت حداکثر ۴۸ ساعت اقدام کند. به استناد دستورالعمل نرخ‌گذاری تاسیسات گردشگری و بخش‌نامه‌های مرتبط، نرخ اقامت کودکان تا ۲ سال در تمام مراکز اقامتی رایگان و برای کودکان ۲ تا ۱۲ سال به صورت نیم‌بها محاسبه می شود. پیاده‌سازی رویه مذکور در سامانه رزرواسیون الزامی است. همچنین فروش تخت اضافه به قیمت مشابه سایر تخت‌ها ممنوع است. سایت فروش موظف است در خصوص تعریف تخت اضافه و تعیین نرخ آن مطابق با نرخ تعیین شده در نرخنامه مصوب اقدامات لازم را در سامانه‌های خود به عمل آورد.

ایجاد شده: امروز       آخرین ویرایش: امروز
سرمایه‌گذار گروه هتل‌های اسپیناس : ۲۰۰۰ دانشجوی هتلداری را در اسپیناس امیران استخدام خواهیم کرد

سرمایه‌گذار گروه هتل‌های اسپیناس : ۲۰۰۰ دانشجوی هتلداری را در اسپیناس امیران استخدام خواهیم کرد

به گزارش هتل نیوز ؛ " علی اصغر امیری " سرمایه‌گذار و بهره‌بردار گروه هتل‌های اسپیناس در مصاحبه‌ای اختصاصی با هتل نیوز گفت :  گروه هتل‌های اسپیناس مفتخر است که بیش از ۴۰۰ لوح تقدیر از سفارتخانه‌ها و همایش‌های ملی و بین‌المللی دریافت کرده و در ارتقای کیفیت خدمات هتلداری در کشور نقشی مؤثر ایفا کرده است. وی افزود : کارآفرینی حرفه‌ای لذت‌بخش است و ما با ایجاد شغل می‌توانیم رویای جوانان را به واقعیت تبدیل کنیم. باید به جوانان کشور نشان دهیم که ایران کشور ثروتمندی است و در آن کار پیدا می‌شود. جوانان می توانند به اندازه تفکراتشان، کاردان و  تحصیل‌کرده شوند، آنها باید به موازاتی که درس می‌خوانند، شغل خود را نیز انتخاب کنند. کارآفرینان باید بیشتر از هر چیز به دنبال ایجاد تداوم و امنیت در شغل باشند  " امیری " با بیان اینکه تمام شایعات مبنی بر ساخت هتل اسپیناس رویال امیران بر روی گسل اشتباه است تاکید کرد :  تمام بررسی ها و کارشناسی ها در محل ساخت این هتل نشان می‌دهد که هیچ‌گونه گسل اصلی و فرعی در این منطقه وجود ندارد و ساخت این هتل با رعایت تمام اصول و ضوابط ایمنی و فنی انجام شده است. سرمایه‌گذار و بهره‌بردار گروه هتل‌های اسپیناس افزود : ما با ساخت هتل اسپیناس امیران، به جوانان این نوید را می‌دهیم که کشور ما در حال پیشرفت و توسعه است. خود را متعهد به ایجاد شغل برای حدود دوهزار دانشجو در رشته‌های مدیریت و هتلداری کردیم.

ایجاد شده: امروز       آخرین ویرایش: امروز
متن پایانی چهارمین پیش نشست کنگره علمی و تخصصی هتلداری ایران منتشر شد

متن پایانی چهارمین پیش نشست کنگره علمی و تخصصی هتلداری ایران منتشر شد

کیفیت همواره یکی از مهم‌ترین عوامل تضمین کننده موفقیت کسب و کارهاست. صنعت میهمان نوازی نه تنها از این قاعده مستثنی نیست، بلکه دوام و بقای خود را مرهون اطمینان میهمان به کیفیت و حفظ شرایط استاندارد است. با این حال دستیابی به استاندارد و شرایط کیفی مطلوب در صنعت هتلداری کشور در دو دهه اخیر منشاء بسیاری از مباحثات و چالش های این صنعت بوده است. کنگره علمی تخصصی هتلداری با تعیین محور «هتلداری- کیفیت و استانداردها» به عنوان یکی از محورهای شش گانه، علاوه بر تاکید بر نقش کلیدی این محور در هتلداری کشور تلاش دارد تا موضوعات ذیل را مد نظر قرار داده و به نتایج مطلوب و شایسته هتلداری کشور ایران دست پیدا کند ؛ همگرایی کلیه سازمان ها و نهادهایی که به نحوی مرتبط با امر استاندارد و کیفیت هتل‌ها و بهره گیری از توان علمی و تجربی آنها   حذف چالش های استاندارد سازی هتل ها از طریق بازمهندسی فرایند استاندارد سازی  به روز آوری و بازنگری قوانین و مقررات مرتبط با کیفیت و استاندارد سازی در هتل ها  تعریف استانداردهای مبتنی بر شرایط بومی و بازار هدف هتل ها  توجه بر استانداردهای عملیاتی و کیفیت حاصل از اجرای عملیات علاوه بر معیارهای متریک و فیزیکی  انجام مطالعات تطبیقی در حوزه کیفیت و استاندارد با کشورهای موفق و صاحب سبک و تجربه در صنعت هتلداری  فرهنگ سازی در بهره برداران جهت توجه به حقوق میهمان و رعایت کیفیت خدمات 

ایجاد شده: چهار روز قبل       آخرین ویرایش: چهار روز قبل
شالبافیان : چک لیست‌های ارزیابی کنونی، به اندازه‌گیری ظاهری محدود شده است

شالبافیان : چک لیست‌های ارزیابی کنونی، به اندازه‌گیری ظاهری محدود شده است

به گزارش هتل نیوز ؛ "علی اصغر شالبافیان" معاون گردشگری کشور و عضو شورای سیاست‌گذاری کنگره در چهارمین نشست مقدماتی کنگره علمی و تخصصی هتلداری ایران - فراخوان مقالات گفت : بررسی گواهینامه‌های کیفیت نشان داده است که چک لیست‌های کنونی تنها به اندازه‌گیری کالبدی محدود شده‌اند. زمانی که به کنترل کیفیت و شاخص‌های ارزیابی می‌پردازیم، لازم است مهمان و یا مشتری را به چرخه ارزیابی وارد کنیم. " شالبافیان " تاکید کرد : برای ورود استانداردهای مبتنی بر کیفیت خدمات از دیدگاه مشتری، لازم است امکانات و تجهیزات لازم را فراهم کنیم.  معاون گردشگری کشور در ادامه گفت : در دولت و بخش خصوصی باید به سمتی حرکت کنیم که مبنای ارزیابی ها صرفا شاخص های کالبدی نباشد، بلکه باید به سمتی حرکت کنیم تا سرویس را نیز وارد حوزه ارزیابی و کیفیت کنیم.

ایجاد شده: چهار روز قبل       آخرین ویرایش: چهار روز قبل
با گران‌فروشی سایت‌های اینترنتی بدون اغماض برخورد می‌شود

با گران‌فروشی سایت‌های اینترنتی بدون اغماض برخورد می‌شود

به گزارش هتل نیوز ؛ " اسماعیل برات " معاون نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری گفت :  تمام تأسیسات گردشگری ملزم شده‌اند که نرخنامه‌های خود را در سامانه «جانا» ثبت کنند و نرخنامه‌های فیزیکی که در سامانه ثبت نشده باشد، فاقد اعتبار است.بنابراین چنانچه نرخنامه‌ای در سامانه ثبت الکترونیکی نشود، مبنای فروش آن واحد نرخنامه سال گذشته است. وی افزود : این موضوع طی بخشنامه‌ای به ادارت کل استانی ابلاغ شده و تشکل‌های حرفه‌ای گردشگری لازم است در این زمینه همکاری لازم را داشته باشند. معاون نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری تاکید کرد : بسیاری از تخلف‌های حوزه گردشگری به فعالیت‌های غیرمجاز و فاقد مجوز از وزارت گردشگری مربوط است که در این گونه موارد بر اساس قانون، علاوه‌بر ممانعت و تعطیلی دائمی محل فعالیت، متخلفان به پرداخت جرائم قانونی محکوم خواهند شد. 

ایجاد شده: چهار روز قبل       آخرین ویرایش: چهار روز قبل
رحیم پور : استانداردسازی ‌ها باید بگونه‌ای باشد تا هزینه‌های سرمایه‌گذاری کاهش یابد

رحیم پور : استانداردسازی ‌ها باید بگونه‌ای باشد تا هزینه‌های سرمایه‌گذاری کاهش یابد

به گزارش هتل نیوز ؛ "علی رحیم پور" عضو شورای سیاست‌گذاری کنگره علمی و تخصصی هتلداری ایران در  چهارمین نشست مقدماتی کنگره علمی و تخصصی هتلداری ایران - فراخوان مقالات گفت :  سازمان استاندارد در کنار ماست و جامعه هتلداران ایران باید برنامه مناسبی برای استفاده از ظرفیت‌های این سازمان داشته باشد. استاندارد فقط بحث کیفیت، اقامت و پذیرایی نیست. وی افزود : وقتی به یک هتلدار می‌گوییم باید استانداردسازی را رعایت کند، باید تجهیزات لازم را نیز برای این کار فراهم کنیم. " رحیم پور " ادامه داد : وقتی از استاندارد صحبت می‌کنیم، باید هم کیفیت خدمات گردشگری و هم آموزش نیروی انسانی را مد نظر قرار دهیم. عضو شورای سیاست‌گذاری کنگره تاکید کرد : با توجه به کسادی بازار و مشکلات موجود، اگر بخواهیم بار جدیدی با عنوان " استانداردسازی " به هتل‌ها تحمیل کنیم، استقبالی از آن نخواهد شد.

ایجاد شده: پنج روز قبل       آخرین ویرایش: پنج روز قبل
نقی زاده ؛ سازمان ملی استاندارد، متولی سیاست‌گذاری نظام استاندارد کشور است

نقی زاده ؛ سازمان ملی استاندارد، متولی سیاست‌گذاری نظام استاندارد کشور است

به گزارش هتل نیوز ؛ "یحیی نقی زاده" مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری در چهارمین نشست مقدماتی کنگره علمی و تخصصی هتلداری ایران - فراخوان مقالات گفت :  بازی با کلمات، ما را از واقعیت دور کرده است. گواهینامه‌های استاندارد، کیفی و یا تطبیق، بدنبال یک هدف هستند و آن ارتقای کیفی خدمات در تأسیسات گردشگری است. وی افزود : قانون، سازمان ملی استاندارد را به عنوان متولی سیاست‌گذاری نظام استاندارد در کشور مشخص کرده است و دستگاه‌های اجرایی نیز موظف هستند که استانداردهای حوزه مربوطه خود را بر اساس استانداردهای بین‌المللی و ملی تدوین کنند. او گفت : در حوزه استانداردسازی، باید این موضوع را مشخص کنیم که استانداردسازی از درجه‌بندی مقوله‌ای جداگانه‌ای است. " نقی زاده " خاطر نشان کرد ؛ ما درجه‌بندی را بر مبنای ضوابط فنی مصوب و ابلاغ‌شده تطبیق و ارزیابی می‌کنیم و این را مبنای درجه‌بندی قرار می‌دهیم در حالی که استاندارد، یعنی تأییده و گواهی کف خدماتی که قابل قبول است. مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری در پایان گفت : استانداردسازی در کشور ما در بخش گردشگری و در حوزه تأسیسات گردشگری نهادینه شده و مورد قبول اکثریت است.

ایجاد شده: پنج روز قبل       آخرین ویرایش: پنج روز قبل
سازمان ملی مقررات ساختمان : ضرورت قانون‌گذاری شفاف و جامع در صنعت هتلداری

سازمان ملی مقررات ساختمان : ضرورت قانون‌گذاری شفاف و جامع در صنعت هتلداری

به گزارش هتل نیوز ؛ " رشیدی " سازمان ملی مقررات ساختمان در چهارمین نشست مقدماتی کنگره علمی و تخصصی هتلداری ایران - فراخوان مقالات گفت :  وجود قانون، حتی با داشتن ضعف‌هایی در آن، بهتر از بی‌قانونی است. بخش اعظمی از مشکلات موجود در صنعت هتلداری، ناشی از نبود قوانین مشخص و ضوابط است. وی افزود ؛ وزارت گردشگری متولی راهبری و سیاست‌گذاری در حوزه گردشگری و هتلداری است و مجموعه هتل‌ها و ... باید زیر مجموعه این وزارتخانه باشند. او گفت : در دنیا، قانون‌گذاری و سیاست‌گذاری بر عهده دولت است و نظارت بر اجرای این قوانین نیز توسط دولت انجام می‌شود. " رشیدی " در پایان افزود : قوانین باید به‌گونه‌ای تدوین شوند که اولاً از ورود به جزئیات غیرضروری در آن پرهیز شود و ثانیاً وضوح و شفافیت لازم را برای فعالان این حوزه به همراه داشته باشند.

ایجاد شده: پنج روز قبل       آخرین ویرایش: پنج روز قبل
جایگاه تبلیغات 1 جایگاه تبلیغات 1


کمی منتظر بمانید...